Panhard

Historie

De firma Panhard behoorde niet alleen tot de oudste automobielproducenten van de wereld, maar ook tot de origineelste. Ze bouwden zowel grote als kleine auto's, sport- en racewagens, maar ook grote luxe sleeën, eventueel met schuivenmotoren. Na de oorlog kwam Panhard met een, aan de markt aangepaste, kleine wagen die desondanks tot grote prestaties in staat was.

In 1955 kwam de firma echter in financiële moeilijkheden en werd het door Citroën opgeslokt. Direct na deze fusie Panhard - Citroën nam Citroën Nederland de verkoop van Panhards professioneel en voortvarend ter hand. De chefmonteurs kregen bijscholing in Amsterdam, elke dealer kreeg een set Panhard speciaal gereedschap en een werkplaatshandboek. Een agressieve reclamecampagne werd gestart, ontworpen door de net bij Citroën aangenomen Karel Suyling, die later grote faam zou vergaren met zijn eigenzinnige ontwerpen. In 1967 stopte Citroën echter met de productie van Panhard personenwagens. Hiermee kwam abrupt een einde aan een indrukwekkend Panhardtijdperk.

Panhard Club

Nadat Citröen in 1967 de productie van Panhards had stopgezet, is in 1968 de Panhard Automobielclub Nederland opgericht om de belangen van Panhardrijders te behartigen. Al snel groeide de club naar een groot aantal leden. Op het moment zijn dat er zo'n 150. De club heeft een eigen onderdelenmagazijn, een clubblad en speciale ledenvergaderingen. Via de club zijn er ook regelmatig activiteiten.

Kijk voor meer informatie op de Panhard club website

Krukas revisie

Het is al een paar jaar bekend dat Peter Panhard krukassen reviseert voor een groep rally rijders. Nu was er de vraag om ook standaard krukassen te gaan doen. Na enige overweging is hij er aan begonnen omdat er in Frankrijk wel over gesproken wordt maar niet echt wat aan gedaan. Zij willen wel een krukas doen maar alleen een die niet echt versleten of stuk is. Daar heeft Peter geen moeite mee.

Links

Panhard.pagina.nl
Overzichtspagina met doorverwijzingen naar allerlei Panhard gerelateerde pagina's

Club Panhard Picard
Franstalige site van Club Panhard Picard met veel foto -en tekstmateriaal

Panhard.com
Engelstalige website over Panhard in het algemeen

Panhard-levassor.de
Duitse site in drie talen over meetings, tips, clubs, enzovoorts

Panhardclub.nl
Nederlandse Panhard club met eigen magazijn!

Panhard-acplc.com
Franstalige Panhard club

Dynamic Club Panhard & Levassor
Grootste Panhardclub van Frankrijk: veel nieuws en foto's

Club Italiano Panhard
Een site van de Italiaanse Panhard club.